Fråga 2017/18:52 Bemanningsföretagens verksamhet i sjukvården

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I SVT Nyheter den 26 september 2017 uttalade socialminister Annika Strandhäll sig om bemanningsföretag: "Landstingen måste vara solidariska i att bryta ryggraden på hyrbranschen." Jag noterar att uttalandet har tagits emot med förvåning och bestörtning av bemanningsföretagens medlemsföretag. I ett öppet brev till socialministern skriver man:

”Bemanningsföretag sätter årligen 220 000 människor i arbete i Sverige. 5 500 medarbetare i bemanningsföretag – läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, psykologer, administratörer osv.– går till sitt jobb inom vården i dag för att få den att fungera. Det är dessa medarbetare som är branschen. De arbetar med kollektivavtal i en väl reglerad bransch bestående av auktoriserade och årligen granskade företag som förbinder sig att följa branschens etiska regler.

Många av dessa medarbetare har stannat i vården just för att bemanningsföretag kunnat erbjuda en bättre arbetsgivare än landstinget. Nio av tio medarbetare inom vårdbemanning trivs på jobbet och skulle rekommendera det till andra. Sjukskrivningarna i branschen är få och korta. Utan denna hårt arbetande bransch skulle vårdcentraler stänga, operationer ställas in och befintlig landstingsanställd personal i ännu högre utsträckning gå in i väggen.”

Att en minister så ensidigt uttrycker sig så negativt om en bransch som bidrar med stora kvalitetsförbättringar i vården måste vara unikt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Är det ministerns avsikt att, i linje med sitt uttalande, vidta åtgärder för att förhindra bemanningsföretag från att verka i sjukvården?