Fråga 2017/18:516 Ökat våld i gymnasieskolorna

av Robert Stenkvist (SD)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Anmälningarna om fysiskt våld i grundskolan och gymnasieskolan har ökat kraftigt, speciellt under det senaste året. Faktum är att anmälningarna om fysiskt våld i skolan har ökat med mer än en fjärdedel jämfört med samma period förra året, detta enligt statistik som Arbetsmiljöverket har tagit fram på uppdrag av DN och som presenterades i oktober 2017. Under årets första åtta månader har 295 anmälningar om allvarligt fysiskt våld i grundskolan och gymnasieskolan kommit in, en ökning med 28 procent jämfört med föregående år. Över 70 procent av anmälningarna gäller våld mot lärare eller annan skolpersonal.

Våld och hot om våld mellan elever är ett ännu större problem. Det kan då även handla om våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Det rapporterades exempelvis om en flicka på en gymnasieskola i Kalmar som blev våldtagen på skolan i november i år. Ett annat fall som också ägde rum i höst gällde en 16-åring som har åtalats för våldtäkt mot en skolkamrat på en skola i Malmö.

Ett fruktansvärt exempel på våld inom gymnasieskolan är mordet på Enskede gymnasium, där en elev knivhögg en annan elev så svårt att offret avled. Värt att notera är att det framkommit att övriga elever var rädda för gärningsmannen långt innan mordet skedde. Elever på skolan undrade i medier hur gärningsmannen kunde tillåtas komma tillbaka till skolan efter en kortare avstängning. 

Vi anser att det ökande våldet på våra skolor är en skrämmande utveckling som måste motverkas kraftfullt. Här har vi politiker har ett stort ansvar. 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

  1. Vad tänker statsrådet och regeringen göra för att komma till rätta med den rådande situationen med alltmer och allt grövre våld på gymnasieskolorna i vårt land, då speciellt med tanke på mordet som inträffade på Enskede gymnasium?
  1. Vilka konkreta åtgärder har statsrådet och regeringen redan vidtagit?