Fråga 2017/18:515 Uppehållstillstånd på falska grunder

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sveriges Radios Ekot har den 12 december avslöjat förekomsten av handel med falska asylberättelser via internet. Genom kontakt med försäljare har Ekot blivit erbjudna en påhittad historik på internet, som framställer den sökande som regimkritiker samt ger rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lägga fram en fiktiv asylberättelse till Migrationsverket. Enligt Sveriges Radio finns det ett flertal internetsidor som vänder sig till olika nationaliteter i syfte att sälja falska asylberättelser.

Det är synnerligt allvarligt att det förekommer försäljning av falska asylberättelser. I Sverige ska uppehållstillstånd beviljas baserat på skyddsskäl, inte på falska berättelser. Det finns en risk att det förekommer pågående och avslutade asylärenden som innehåller falska och köpta berättelser. I dagens lagstiftning finns det möjlighet att återkalla uppehållstillstånd då oriktiga uppgifter ligger till grund för uppehållstillståndet. Denna möjlighet bör användas i de fall där det uppdagas att ett uppehållstillstånd har beviljats på felaktig grund.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att uppehållstillstånd återkallas när det beviljats på felaktig grund?