Fråga 2017/18:513 Gymnasielagen och utvisningar

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sveriges Radios Ekot har den 12 december rapporterat om gränspolisens svårigheter att verkställa utvisningar på grund av regler i den tillfälliga asyllagstiftningen. Dessa regler innebär en möjlighet att söka uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Enligt gränspolisen kan en person som fått avslag på sin asylansökan och ett utvisningsbeslut lämna in en ansökan om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. På så sätt kan utvisningen stoppas. Det finns heller inget hinder för en person att lämna in en sådan ansökan flera gånger, för att upprepade gånger skjuta upp verkställigheten av ett utvisningsbeslut. En ansökan om uppehållstillstånd för gymnasiestudier innebär ett automatiskt förbud att verkställa ett utvisningsbeslut tills beslut i ärendet har fattats. Gränspolisen menar att förbudet mot verkställighet beror på att lagstiftningen är konstruerad på ett sätt som möjliggör upprepade ansökningar om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, även om ett lagakraftvunnet beslut föreligger. Enligt gränspolisen påverkar detta myndighetens möjligheter att leva upp till regeringens krav på att öka antalet verkställda utvisningar. Det leder också till att personer som är tagna i förvar på grund av risk att de kommer att avvika släpps och avviker.

Den så kallade gymnasielagen ger en person med tillfälligt uppehållstillstånd en möjlighet till förlängning för att studera på gymnasiet. Gymnasielagen kan även ge uppehållstillstånd för en person som har ett utvisningsbeslut med uppskjuten verkställighet på grund av att det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet.

Sveriges asylsystem ska vara rättssäkert och bygga på individens skyddsbehov, inte på andra omständigheter som möjliggör uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Om en person har skyddsskäl är huvudregeln att den personen får stanna i Sverige. Får en person avslag på sin asylansökan ska personen återvända till sitt hemland. Det är grunden för en reglerad invandring.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att bestämmelserna om studier för gymnasiestudier inte används som ett medel för att vid upprepade tillfällen skjuta upp verkställighet av utvisningsbeslut?