Fråga 2017/18:510 Åtgärder för att locka tillbaka poliser

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen debatterade riksdagen rättsväsendets budget för 2018. En viktig del i Liberalernas alternativ har inte bara varit fler åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och karriärmöjligheterna inom polisyrket utan även hur vi på fler sätt kan förebygga avhopp från polisen. En annan lika viktig del i vårt förslag har varit att vidta åtgärder för att locka tillbaka hundratals av de poliser som lämnat yrket sedan 2015.

Just på denna punkt saknar vi konkreta initiativ från regeringen. Det vi däremot sett är att Polismyndigheten för egen del, utan att lova nya villkor, har lagt ut en annons. Exakt hur många som visat intresse för att komma tillbaka till yrket och hur många som faktiskt kommer att anställas igen är i skrivande stund oklart.

Mot bakgrund av att det fortfarande är färre som utbildas och anställs än antalet poliser som slutar varje år är det en viktig fråga att fortsätta följa upp. Om vi inte klarar att vända dagens situation kommer Sverige inte att klara rekryteringen av kompetens till detta viktiga yrke.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit eller kommer att vidta för att locka tillbaka många av de poliser som slutat?