Fråga 2017/18:507 Missvisande statistik om jaktbrott

av Åsa Coenraads (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Statistiken över jaktbrott i Sverige är väldigt missvisande eftersom trafikskadat vilt även bokförs under gruppen jaktbrott. Exempelvis rapporteras upphittat trafikskadat eller trafikdödat vilt där bilföraren är okänd som jaktbrott och inte som en smitningsolycka. Även olyckor som rapporteras in för sent blir jaktbrott. Många gånger är det chockartat att köra på vilt, och man kanske bara kör därifrån och ringer inte försäkringsbolaget förrän efter en tid. Eftersom försäkringsbolaget kräver en polisanmälan anmäls olyckan först då, varpå den som anmäler blir anmäld för brott mot jaktlagen. Det här resulterar i en skev bild av verkligheten.

Går man djupare ned i statistiken kan man se vad som är ”riktiga” jaktbrott och vad som är trafikolyckor. Enligt uppgifter från polisen är 1 500 av de totalt 2 239 registrerade jaktbrotten under 2017 viltolyckor med fordon. Att både trafikolyckor och exempelvis tjuvjakt räknas som jaktbrott och likställs med varandra i statistiken ger en missvisande bild, och risken är att statistiken används för att misskreditera jägarkåren.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skilja viltolyckor och jaktbrott åt i statistiken och därigenom korrigera den missvisande bild som dagens metod ger?