Fråga 2017/18:502 Sveaskog

av John Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sveaskog är Sveriges största skogsägare och förvaltar 3,1 miljoner hektar produktiv skogsmark, vilket utgör 14 procent av Sveriges skogsmark. Under våren 2010 beslutade riksdagen (prop. 2009/10:169, bet. 2009/10:NU22) att Sveaskog ska bedrivas på affärsmässig grund och ge marknadsmässig avkastning. Vidare beslutades att bolaget skulle sälja mark till dess att 10 procent av den areal bolaget hade vid bolagets bildande 2002 var avyttrad.

Tvärtemot detta beslut har Sveaskog ökat sitt innehav av skog, bland annat genom att köpa skogsfastigheter runt om i landet.

Som framgår av näringsutskottets betänkande 2016/17:NU4 har ingen specifik uppföljning av markförsäljningsprogrammet genomförts. Detta då det inte finns något bestämt år angivet då programmet ska vara avslutat.

Vidare har den skog Sveaskog förvaltar inte satts av för naturvård på sådant sätt att den ger högsta långsiktiga lönsamhet och ökad positiv klimatpåverkan, vilket framgår av bolagets årsredovisning för 2015.

Att Sveaskog inte drivs i enlighet med riksdagens beslut och konkurrerar med landsbygdsföretagen är oacceptabelt. Att Sveaskog inte heller sköter sin förvaltning på ett godtagbart sätt talar ytterligare för att avyttringen bör ske i ökad takt.

Med bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sveaskog efterlever riksdagens beslut?