Fråga 2017/18:493 Skolavslutning i kyrkan

av Annika Eclund (KD)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Vi närmar oss ett välförtjänt jullov för skolans alla elever. Under hösten har vi fått positiva besked om att resultaten i läsförmågan har gått upp. Detta lagt till den PISA-undersökning som presenterades för ett år sedan, som också vände upp, tecknar en bättre bild av skolan än den vi vant oss vid under en tid.

För en stämningsfull och traditionsenlig avslutning sker avslutningar i de många vackra kyrkor som är en viktig del av vårt kulturarv. Dock är det många skolor som drar sig för att vara i kyrkan, och hukar inför det kristna budskap som julen trots allt handlar om, i rädsla för att göra fel och bryta mot reglerna.

Riksdagen uppmanade för två år sedan regeringen att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor, i annan utbildning än undervisning, vid vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Regeringen är påfallande saktfärdig i den här frågan. I skrivelse 2016/17:75 lyfter regeringen att det under hösten 2016 hölls samtal mellan regeringen och Alliansen och att regeringen bereder frågan. Men fortfarande inget resultat. Under tiden kvarstår den osäkerhet som gör att skolor tvekar inför vad som är tillåtet och inte. Skolorna behöver ett klargörande nu.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

När avser ministern och regeringen att återkomma till riksdagen med förslag på lagstiftning i enlighet med det som riksdagen uttalat så att skolor ska kunna fira skolavslutningar i kyrkan utan att riskera att bryta mot lagar och regler?