Fråga 2017/18:478 Nya dödliga droger

av Cecilia Widegren (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den 8 april 2015 röstade riksdagen med röstsiffrorna 168 mot 144 för att uppmana regeringen att agera för en så kallad familjeklassning av narkotika. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. I november 2015 tillsatte regeringen till slut ändå en utredning om nya droger, så kallade nätdroger. Utredningen presenterades i januari 2017. Det är nu ett år sedan.

Samtidigt som utredningen ligger och dammar på Socialdepartementet – mycket på grund av att några jurister kommit fram till att detta var svårt och komplicerat och att det var bekymmer med tillämpbarheten i svensk lagstiftning – kommer nya larmrapporter, bland annat om drogen fentanyl. Furanylfentanyl är exempelvis en fullständigt livsfarlig substans. Det är en smärtstillande syntetisk opioid som är ungefär 100 gånger starkare än morfin och 40 gånger starkare än rent heroin. En dos är mindre än ett saltkorn. En dos på tre små saltkorn räcker för att man ska dö. Detta innebär att det är en oerhört liten skillnad mellan en brukbar dos och en dödlig överdos.

Även kokainets framfart i till exempel Skaraborg är tyvärr ökande. De senaste åren har polisen sett en stegrande utveckling och att det är lättare för fler att få tillgång till detta i till exempel krogköer och krogmiljöer men även att det är vanligare bland missbrukare. Det har tyvärr blivit lite av en festdrog, vilket oroar polisen med flera. Riksdagens beslut är tudelat, och den andra delen handlar om att pröva andra åtgärder som behöver övervägas för att komma till rätta med drogutvecklingen. Där behöver regeringen ta krafttag och följa upp riksdagens beslut.

Sedan våren 2015, då riksdagen röstade om familjeklassning av narkotika, har det skett minst 180 dödsfall i Sverige som är relaterade till användning av fentanyl. Akrylfentanyl är narkotikaklassat sedan augusti 2016. Därtill gäller detsamma för acetylfentanyl, butyrfentanyl och ocfentanyl. Däremot är fortfarande inte furanylfentanyl narkotikaklassat. Detta är en orimlig utveckling. Familjeklassning behövdes redan i går. Riksdagen förväntar sig nu konkreta förslag från regeringen.

Riksdagens beslut och tillkännagivande var dessutom tvådelat. Den andra delen var ett uppdrag till regeringen att även pröva andra åtgärder som skulle övervägas för att komma till rätta med nya nätdroger. Angelägenheten att regeringen nu genomför riksdagens beslut kan inte vara större. Fler liv får inte riskeras. Agera!

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

Vilka konkreta åtgärder har regeringen och ministern vidtagit med anledning av riksdagens tillkännagivande om att även andra åtgärder ska övervägas för att komma till rätta med den explosionsartade utvecklingen av narkotika såsom kokain och nya nätdroger?