av Sten Bergheden (M)
till Socialminister Annika Strandhäll (S)
De allra flesta som går i pension i dag får en väsentlig andel av sin totala pensionsinkomst från tjänstepensionen. Villkoren för uttag av tjänstepension skiljer sig mellan olika avtal, likaså gör förvalen på blanketter och den medföljande informationen. Därtill är det numera vanligt att man som individ har tjänstepension från olika arbetsgivare och avtal. Det är således inte helt enkelt att få grepp om och kunna göra välavvägda val för uttaget av sin tjänstepension.
De senaste åren har allt fler, en del medvetet men många även omedvetet, tagit ut sin tjänstepension kortvarigt, vilket ofta innebär under fem år. När man väl gjort sitt val går det inte att ändra. Det innebär en högre inkomst under de första fem åren men därefter sjunker inkomsten dramatiskt och för många är möjligheterna att sedan öka sin inkomst små.
Riksrevisionen har i en rapport om just tjänstepensionen konstaterat att det föreligger betydande krångel i dessa system och att många dessvärre inte förstår de ekonomiska konsekvenserna av de olika alternativen och valen.
För snart två år sedan mottog regeringen remissvaren på betänkandet Tjänstepension – tryggandelagen och skattereglerna (SOU 2015:68). Bland förslagen i betänkandet ingår en förändring av utbetalningsvillkoren för tjänstepensioner som skulle göra det möjligt med uppehåll i kortvariga uttag och att kunna förlänga den valda utbetalningstiden efter att pensionen börjat betalas ut. Sedan dess har ingenting hänt från regeringens sida.
Med tanke på att de kortvariga uttagen av tjänstepension medför en risk för att äldre människor får inkomstnivåer som blir oacceptabelt låga så är dessa förslag brådskande.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:
När kommer konkreta lagförslag som förbättrar utbetalningsvillkoren för tjänstepensioner så att individen både kan göra uppehåll och förlänga utbetalningstiden?