Fråga 2017/18:464 Kapaciteten på Citybanan

av Jakob Forssmed (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Tidigare i år fick tågresenärerna i Stockholm glädjen att få börja åka pendeltåg via den nya Citybanan. Den har varit efterlängtad. Men likt den gamla berättelsen om skräddaren och den nya kostymen verkar utfallet av mångmiljardsatsningen hittills blivit om inte en tummetott så i alla fall en trångt sittande väst.

Staten har inte klarat av att leverera utlovade tåglägen för pendeltågen när Citybanan öppnade. Trots tidigare löften och ett gemensamt arbete med regionen har kapacitet motsvarande 24 tåg i timmen blivit först 20 tåg och nu senast 16 tåg.

I genomförandeavtalet framgår att staten hade som ambition att erbjuda 24 tåg per timme genom Citybanan i högtrafik. I Järnvägsbeskrivningen 2018 är beskedet 20 tåg i timmen genom Citybanan. Nu när ansökan av tåglägen för trafikåret 2018 (T18) har gått iväg är beskedet från staten och Trafikverket att systemet klarar av högst 16 tåg i timmen genom Citybanan. Det är en minskning med en tredjedel i förhållande till vad man tog i hand på när genomförandeavtalet för banan en gång tecknades.

Därmed går det inte heller att på kort sikt öka kapaciteten så mycket i Citybanan som SL och Stockholms läns landsting vill. Under högtrafik blir kapaciteten närmast densamma som tidigare i stället för det som förväntades när avtalet skrevs på.

Antalet stockholmare fortsätter samtidigt att växa, och högt ställda ambitioner att vässa kollektivtrafikens attraktivitet och locka fler att ställa bilen kvarstår förstås. Men med den uteblivna kapacitetsökningen för pendeltågen i Stockholms län – tillsammans med tekniska problem avseende skyddsportar som fått Citybanan att tillfälligt stänga – går ekvationen inte ihop. Resultatet är kapacitetsproblem i den pendeltågstrafik som många är helt beroende av för sin jobbpendling och sitt vardagsliv.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka kapaciteten på Citybanan så att staten kan leverera den utlovade trafikeringen på 24 tåg per timme i rusningstrafik i närtid?