Fråga 2017/18:459 Arbetsförmedlingens starta-eget-kurser

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Det är viktigt med fler växande företag i Sverige. En möjlighet för många – inte minst arbetssökande – för att kunna starta ett företag är att delta i Arbetsförmedlingens starta-eget-kurser. Jag har blivit kontaktad av flera personer som har velat delta i starta-eget-kurser i höst liksom av utbildningsanordnare som har berättat att Arbetsförmedlingens starta-eget-kurser har varit kraftigt försenade.

Det är djupt olyckligt om dessa uppgifter stämmer eftersom det kan ha gjort att personer som har tänkt att starta eget företag kanske inte längre har möjlighet att göra det. I tidigare frågor till ministern har jag konstaterat att det finns många problem när det gäller Arbetsförmedlingens utförande av sitt kärnuppdrag, nämligen att matcha arbetssökande mot relevanta arbetsgivare, men tydligen finns det även stora problem med starta-eget-kurserna. I ett svar till en utbildningsanordnare på en direkt fråga beklagar man att avtalsskrivningen har dragit ut på tiden och man anför resursbrist på upphandlingsenheten som en orsak.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Känner ministern till de stora problem som har förekommit med Arbetsförmedlingens starta-eget-kurser under hösten och i så fall, vad avser ministern att vidta för åtgärder för att komma till rätta med problematiken?