Fråga 2017/18:455 Omfattning av BK4-regelverk

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Reformen med upp till 74 tons bruttovikt på landsvägsfordon, BK4, som riksdagen fattat beslut om, har stora förutsättningar att bli miljömässigt effektiv, givet att den kommer på plats på rätt sätt. Riksdagsbeslutet innebar att det är vägens ”bärighet” som ska avgöra med vilken omfattning genomförandet sker.

Frågan är nu när transportbranschen får information om hur stor del av vägnätet som görs tillgängligt för BK4-standard samt när det sker. Datumet den 1 april 2018 har nämnts men inte i vilken omfattning vägnätet då tillgängliggörs.

Om transportbranschen i sin helhet, det vill säga de som upphandlar och tillhandahåller transporter, ska kunna prissätta och beställa rätt fordon för respektive uppdrag är det avgörande om det är förutsättningar enligt BK1 eller BK4 som gäller. Om det är enskilda broar som utgör begränsningen för transportstråkvisa anvisningar av BK4 är det likaså viktigt att man anvisas alternativa transportstråk. Just nu verkar det trots påstötningar råda ett informationsvakuum.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är med anledning av detta:

 

När, och på vilket sätt, kommer anvisningar gällande BK4-vägar i hela landet att presenteras?