Fråga 2017/18:452 Månggifte

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I kulturer där kvinnan har en låg ställning jämfört med mannen och där äktenskapet är ett sätt för kvinnan att få en försörjning är månggifte ofta tillåtet för den man som har tillräckliga tillgångar och inkomster för att kunna försörja flera kvinnor. Alltid på männens villkor och alltid utan att kvinnorna har möjlighet att säga ja eller nej till varandra i äktenskapet.

Redan i början av 2000-talet motionerade socialdemokrater i riksdagen om att på olika sätt förhindra månggifte i Sverige, bland annat med motiveringen: ”Det är inte möjligt att ha olika jämställdhetssyn beroende på etnisk bakgrund.”

Efter att Socialdemokraterna tog makten 2014 har regeringen i stället gjort allt den har kunnat för att skjuta frågan på framtiden. Nu är det mindre än ett år kvar till valet, och trots det finns inga konkreta förslag mot månggifte framarbetade. På många andra områden där man kunnat misstänka att barn far illa har regeringen varit snabb att agera, vilket har varit bra. När det gäller månggifte har det dock inte funnits några konkreta förslag alls efter regeringens tillträde.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen nu för att hantera frågan om månggifte?