Fråga 2017/18:451 Övergivna fordon

av Boriana Åberg (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I dag uppstår stora kostnader när bilar dumpas på allmän och privat mark. Det är givetvis inte tillåtet enligt lag att överge en bil på annans mark, och den som äger det övergivna fordonet är egentligen ansvarig för bortforslingen. Dessvärre är det få personer som tar sitt ansvar, och många gånger är det en bilmålvakt som står som ägare. Därför blir dessa övergivna fordon ofta stående under längre perioder.

Det har varit oklarheter kring vem som ska ta kostnaden för att få bilen bortforslad från marken, och för de drabbade blir det mycket tid som måste läggas ned på att få bilen förflyttad från deras mark. Några av dem som drabbas hårt är företagare i form av skogs- och markägare, men det gör även bilverkstäder och andra aktörer.

Bilen i sig kan utgöra en fara för såväl trafiken som personer. Dessutom innehåller övergivna fordon vätskor och komponenter som kan vara farliga för miljön.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder ämnar miljöministern och regeringen vidta för att stävja problemen med övergivna fordon på allmän och privat mark?