Fråga 2017/18:446 Borås polishögskola

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Beskedet att Malmö kommer att få en av de två nya polisutbildningarna som ska startas i Sverige kom den 5 december i år. Det är ett välkommet besked för hela Sverige att vi nu får flera utbildningsplatser för poliser.

Den andra utbildningen kommer att hamna i Västsverige, men än har det inte kommit något förslag på vart den ska lokaliseras. Högskolan i Borås, Borås stad och Västra Götalandsregionen har varit tydliga med att såväl utbildningsresurser som lokaler och studentboenden finns för uppstart av en ny polisutbildning redan hösten 2018.

Att Malmö nu fått sitt besked tyder på att utredningen ligger före tidsplanen. Skulle Högskolan i Borås få sitt besked inom kort kan nya polisstudenter påbörja sin utbildning redan om nio månader, något som skulle gynna hela Sverige.

Däremot informerade rikspolischef Dan Eliasson under polisens insynsråd den 5 december insynsrådets medlemmar om processen med de två nya lärosätena. Beskedet han gav var mycket oroväckande. Beskedet var att inga beslut om lärosäte två, det västsvenska, kommer att komma förrän nästa regering har lagt fram sin budget. Det betyder att inga besked om en andra polisutbildning kommer att komma innan valet 2018 har ägt rum och budgeten för 2019 är framlagd. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson: 

 

Ligger ovan nämnda besked i linje med regeringens ambitioner, eller avser ministern att vidta några åtgärder för att skynda på processen?