Fråga 2017/18:445 Bibehållet skogskonto

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Skatteförenklingsutredningens betänkande Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag finns ett förslag om att reglerna för skogsavdrag vid rationaliseringsförvärv slopas och att skogsavdrag generellt ska få göras med hela den avdragsgrundande skogsintäkten det beskattningsår då fastigheten förvärvades samt de följande fem beskattningsåren.

Till företagsfonden ska man enligt förslaget kunna sätta av upp till 40 procent av den fördelningsbara inkomsten. Undantag görs för intäkter efter skogsskador; då ska man kunna sätta av upp till 80 procent. Resten blir antingen näringsverksamhet som beskattas efter dagens regler eller räntefördelning med 30-procentig kapitalskatt.

För skogs- och jordbrukare skulle det här innebära ökade skatter på grund av att de ofta har mycket ojämna inkomster. I och med att det nästan inte finns någon annan grupp med så stora inkomstsvängningar som skogsägare skulle det här förslaget innebära stor osäkerhet för företagen, som ibland lever på knappa marginaler. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer finansministern att gå vidare med förslaget om att slopa reglerna för skogsavdrag vid rationaliseringsförvärv?