Fråga 2017/18:441 Bilmålvakter

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Problemet med så kallade bilmålvakter är fortfarande stort, trots den lagskärpning som gjordes 2014. En bilmålvakt är en person utan några ekonomiska medel som står registrerad som ägare till hundratals, ibland till och med tusentals, bilar. Dessa bilar, som oftast är oskattade, oförsäkrade och obesiktigade, hyrs ut. Den som hyr bilen behöver varken betala skatter, parkeringsböter eller andra kostnader förknippade med bilen. Alla fakturor och krav skickas till målvakten. För besväret får målvakten en summa pengar av den riktiga ägaren.

Målvakten har i regel alltid stora skulder hos Kronofogden. Att använda sig av bilmålvakter handlar i grund och botten om ett utnyttjande av redan utsatta och djupt skuldsatta människor och gör det ännu svårare för dem att ta sig ur sin besvärliga situation.

Den lag som trädde i kraft den 1 juli 2014 gör det möjligt att beslagta en felparkerad bil om bilens ägare totalt på sina fordon har obetalda parkeringsböter på över 5 000 kronor. Polisen har tillgång till information om det aktuella skuldsaldot för ägaren av en felparkerad bil, men det är fortfarande bara felparkerade bilar som kan beslagtas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att stävja användandet av så kallade bilmålvakter?