Fråga 2017/18:437 Toppmötet mellan EU och AU

av Karin Enström (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsminister Stefan Löfven deltog den 29–30 november vid ett toppmöte mellan Europeiska unionen och Afrikanska unionen (AU) i Abidjan i Elfenbenskusten. I år har det gått tio år sedan den gemensamma strategin för EU och Afrika antogs. Möten har därefter ägt rum vart tredje år, och syftet är att främja starka ekonomiska och politiska band mellan EU och Afrika. Prioriteringar i partnerskapet är bland annat fred och säkerhet, samhällsstyrning, demokrati, mänskliga rättigheter, migration, handel och jobbskapande.

Toppmötet i Abidjan var tänkt att främst handla om vikten av att investera i ungdomar och skapa nya jobb för Afrikas växande befolkning; 60 procent av befolkningen i Afrika är under 25 år. Men den senaste tidens fruktansvärda rapportering om slavhandel med flyktingar och migranter i Libyen gjorde att migrationsfrågan kom högst upp på dagordningen.

Statsministern sa på mötet ”att människor säljs som slavar är oacceptabelt och det måste vi åtgärda så snabbt och hårt det bara går”. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk framhöll i sitt öppningsanförande att en ordnad migration ligger i allas intresse och att EU och AU måste arbeta mer för att hitta gemensamma lösningar.

Toppmötet hade svårt att enas om en gemensam deklaration om Libyen men fördömde de kriminella handlingarna i ett gemensamt uttalande där man också uttalade viljan att arbeta tillsammans för en lösning. Företrädare för FN, EU och AU kom dock överens om att inrätta en gemensam arbetsgrupp för att skydda migranter och flyktingar längs vägarna framför allt i Libyen och intensifiera arbetet med att stoppa människohandel och kriminella nätverk. Detta ska ske i samarbete med den libyska regeringen och bland annat behandlas i FN:s generalförsamling.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Hur ska statsministern och regeringen bidra till den nya arbetsgruppen, och hur ska regeringen arbeta och driva frågan inom ramen för EU och FN för att hitta en gemensam lösning samt arbeta gentemot regeringen i Libyen, bilateralt och multilateralt, för att säkerställa att de uppfyller sina åtaganden?