Fråga 2017/18:433 Lantbrukares utsatthet för brott

av John Widegren (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Många lantbrukare är oroliga och rädda för att utsättas för brott. Det har bland annat rapporterats om olaga hot där man krävt att en lantbrukare skulle släppa lös sina djur och bli vegan, annars skulle det anordnas en demonstration med ett hundratal personer på lantbrukarens gård.

På en minkfarm utanför Falkenberg fick polis tillkallas när djurrättsaktivister brutit sig in på farmen. Enligt polisen har minkfarmen utsatts för flera liknande angrepp av djurrättsaktivister den senaste tiden.

Lantbrukare utsätts dessutom ofta för stölder av maskiner eller redskap. Dessa ”mängdbrott” prioriteras bort av både polis och åklagare, något som gör att brottsuppklaringen också är låg.

Utsattheten för brott riskerar att leda till att våra lantbrukare väljer att lägga ned sin verksamhet eller att inte expandera den – något som kan göra att det blir svårt att nå regeringens ambition att öka livsmedelsproduktionen i Sverige.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vad gör ministern och regeringen för att minska utsattheten för brott bland lantbrukare och för att dessa brott ska prioriteras högre av polisen?