Fråga 2017/18:427 Polisens tillgång till information från datalagring

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisens tillgång till information om var personer befunnit sig och hur de kommunicerat är ofta helt central för att man ska kunna utreda och klara upp allvarliga brott. Detta beror bland annat på teknikutvecklingen i samhället. Internet och nya kommunikationsvägar skapar nya möjligheter även för grova brottslingar.

Att de brottsbekämpande myndigheterna har tillgång till trafik- och lokaliseringsuppgifter är avgörande för en effektiv bekämpning av grov brottslighet. Det är därför oroande att de förslag som regeringens utredare nyligen presenterat (SOU 2017:75) innebär en begränsning av polisens tillgång till information från teleoperatörernas datalagring. Bakgrunden till utredningen är bland annat ett avgörande från EU-domstolen, där den svenska lagen om datalagring i generella termer underkänns. Avgörandet har dock ifrågasatts eftersom vissa, till och med regeringens egen utredare, menar att domstolen kan ha utgått ifrån att alla uppgifter datalagras enligt svensk lag, vilket inte är korrekt.

Utredningens förslag har fått mycket hård kritik bland annat från Säkerhetspolisen och Polismyndigheten.

Polisen konstaterar att uppgifterna från den så kallade datalagringen är ”oumbärliga” och att dessa används ”i stort sett i varje utredning av grov brottslighet”. Med utredarens förslag kommer polisen att få ännu svårare att utreda grova brott. Detta är inte förenligt med brottsoffrens integritet.

Säkerhetspolisen anser att utredarens förslag kommer att få till följd ”att möjligheterna att förebygga, förhindra och utreda brott försämras avsevärt”. Säkerhetspolisen pekar vidare på att konsekvenserna av förslaget i värsta fall kan leda till att terroristbrott, som hade kunnat förhindras, fullbordas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka slutsatser drar ministern av den kraftiga kritik som Polismyndigheten och Säkerhetspolisen framfört mot utredningens förslag, och vilka åtgärder kommer att vidtas för att polisens tillgång till information från teleoperatörernas datalagring säkras?