Fråga 2017/18:422 Polisresurser i Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

”Det har varit ett bra år. Vi har kunnat jobba med den lokala problembilden med trafik och våld i offentlig miljö. Där har vi gjort väldigt bra resultat och går i mål med medborgarlöftena. Vi har kommit en bit på vägen mot målet att jobba aktivt nära medborgarna, men vi har för lite personal.”

Denna sammanfattning gör Jimmy Evans, gruppchef för Strömsunds poliser, om polisens arbete i yttre tjänst i Strömsund. Kritiken har varit hård mot dels att det är alldeles för få poliser i kommunen, dels att polisstationen har stått obemannad under sommaren. Än så länge når man inte upp till vad som bör vara en rimlig servicenivå, inte minst i kommuner som Strömsund, med en yta lika stor som Skåne.

Den vikande trenden med allt färre uppklarade våldsbrott, rån och stölder måste brytas. I Jämtlands län har drygt var tionde invånare utsatts för brott, och nästan var femte uppger att de känner sig ganska eller mycket otrygga, enligt Brås senaste nationella trygghetsundersökning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att agera för att säkerställa en högre polisnärvaro i landets mer glesbefolkade delar, som Strömsunds kommun?