Fråga 2017/18:409 Kommuners hantering av gifta barn

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har uttalat att inget barn ska betraktas eller behandlas som gift. Enligt svensk lag är barnäktenskap förbjudet, och lagen gäller för alla som vistas i Sverige.

I den stora flyktingströmmen till Sverige hösten 2015 kom fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. Migrationsverkets granskning visar att 132 barn som kommit till Sverige är gifta. Barnen fanns i 80 kommuner och hade i de flesta fall placerats med sina vuxna makar, trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. Migrationsverket bedömer att mörkertalet är stort.

En rapport från Socialstyrelsen visar att kommunernas kunskaper kring barnäktenskap brister. Enligt Socialstyrelsen visar rapporten att ”barnets situation ofta är komplex. De flesta gifta minderåriga har egna barn, vilket innebär att socialtjänsten måste ta hänsyn till bägges behov”.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att kommunernas kunskaper om gifta barn ska öka i syfte att beakta barnens rättigheter och för att svensk lag ska gälla i Sverige?