Fråga 2017/18:395 Säkerhetsskyddsförordningen

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Av uppgifter i Ekot i dag framgår att rikspolischef Dan Eliasson har fattat ytterligare ett beslut i strid med säkerhetsskyddsförordningen. Överåklagare Anders Jakobsson konstaterar att rikspolischefen brutit mot förordningen genom sitt beslut om undantag från godkänd kryptering i april 2015. Han bedömer samtidigt att agerandet är olämpligt och att man naturligtvis ska följa de förordningar och lagar som gäller.

Tidigare under hösten rapporterade Ekot att rikspolischefen, i strid med säkerhetsskyddsförordningen, beslutat att inte använda ett krypteringssystem godkänt av försvaret när polisen skulle ge ett externt företag åtkomst till hemliga uppgifter. Överåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren beslutade den 13 oktober att inte inleda någon förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson, då det inte fanns bevis på att hemlig information hade skickats över den osäkra förbindelsen. Överåklagaren konstaterade dock att Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen.

Att en myndighetschef vid flera tillfällen väljer att frångå regelverk till skydd för rikets säkerhet på det här sättet är anmärkningsvärt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Hur många gånger kan rikspolischefen bryta mot regler till skydd för rikets säkerhet innan ministern agerar?