Fråga 2017/18:392 Läkemedelsklassning av kosttillskott

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Allt fler sjuka människor använder sig av kosttillskottet CBD-olja för att lindra sin smärta. CBD är ett naturligt ämne som bland annat kan utvinnas genom vanlig hampa; det används framgångsrikt av personer med sömnproblem, ångest, oro, trötthet, ledvärk, inflammation, psykisk ohälsa, depression, kroniska sjukdomar, smärta, ms, alzheimer, parkinson, epilepsi, cancer och reumatism.

Nyligen skedde ett oförklarligt tillslag mot de främsta distributörerna och tillverkarna av CBD i Sverige, där enorma mängder produkter beslagtogs. Följden blev inte helt oväntat en stor oro bland diverse sjuka konsumenter som frågar sig varför de riskerar att i stället behöva använda sig av tyngre preparat som ger dem biverkningar.

För inte så länge sedan nåddes CBD-konsumenterna av nästa chock. Läkemedelsverket har nämligen gått ut med påståendet att CBD-olja marknadsförs som läkemedel i Sverige, varför man tvingas utreda en läkemedelsklassning av preparatet trots att det de facto är ett kosttillskott.

Ett exempel på en jämförbar produkt är C-vitamin (askorbinsyra), vilket förekommer som en aktiv substans i vissa registrerade läkemedel. C-vitamin är därför även godkänt som läkemedelsämne av Läkemedelsverket, men ämnet går även att få tag på genom en snabb tur till närmaste affär för ett köp av lite apelsiner.

Inom CBD-branschen har man nu funnit en lösning. Den kommer att genomföra ett namnbyte av CBD-olja till hampolja, detta för att det inte ska ses som ett läkemedel. Även om detta innebär att många sjuka kan andas ut, är det ett faktum att byråkratin försvårat för såväl konsumenter som producenter och distributörer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Är det rimligt att av byråkratiska skäl försvåra för distributörer och tillverkare av viktiga kosttillskott på det sätt som angivits, och avser ministern att vidta åtgärder för att detta inte ska behöva ske framöver?