Fråga 2017/18:390 Regeringens rutiner för utdelning av ordnar

av Kristina Yngwe (C)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Under 2015 tilldelade kulturministern den svenska kungliga Nordstjärneorden till en man som i samband med metoo uppmärksammats ha utsatt ett antal kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen i fråga hade först i ett brev till riksmarskalken föreslagits få Nordstjärneorden men riksmarskalken gjorde, utifrån det riksmarskalken hört om mannen, bedömningen att mannen inte var värdig. När samma förfrågan sedan skickades till regeringen ansåg regeringen dock mannen värdig en kungens medalj. Regeringen och hovet har alltså gjort två helt olika bedömningar.

Att en man som vid upprepade tillfällen trakasserat och kränkt kvinnor premierats av regeringen minskar såklart värdet av medaljen i fråga, men skickar framför allt oacceptabla signaler till de kvinnor som utsatts.

Kulturministern har i uttalanden beklagat att mannen tilldelades medaljen; att regeringen och riksmarskalken landat i olika slutsatser pekar emellertid på att regeringen saknat de rutiner som krävs för att göra en god bedömning.

Jag vill med anledning av detta fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur tänker ministern säkerställa att detta inte upprepas i framtiden?