av Yasmine Posio Nilsson (V)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Honduras går just nu igenom den värsta demokratiska krisen sedan kuppen 2009. Hundratals har gripits under våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor till följd av misstankar om fusk i presidentvalet. Minst tre människor har bekräftats döda.
Tidigare i veckan såg det ut som att vänsteralliansens Salvador Nasralla skulle besegra den sittande presidenten Juan Orlando Hernández från Nationalistpartiet, innan rösträkningen avbröts av valdomstolen. Hernández försöker bli omvald trots att presidenten bara får sitta i en mandatperiod enligt landets grundlag. När alla röster räknats uppges president Hernández preliminärt ha segrat med 42,9 procent av rösterna, mot 41,4 procent för Nasralla. Ett antal ifrågasatta röster ska räknas om och Nasralla anklagar valdomstolen för fusk. Misstänksamheten mot valdomstolen är stor eftersom den tillsätts av kongressen, som kontrolleras av Nationalistpartiet. Den tydliga ledning som Nasralla initialt hade försvann efter det 36 timmar långa avbrottet i rösträkningen. Den långsamma rösträkningen ifrågasätts också. Protester har brutit ut på Tegucigalpas gator, och regeringen har infört undantagstillstånd och utegångsförbud.
Händelserna väcker minnen om statskuppen i Honduras 2009, då den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya avsattes och tvingades ut ur landet. Zelaya är tillbaka i Honduras och nära allierad med Nasralla. Sedan kuppen 2009 har landet drabbats av en våg av mord och övergrepp mot oberoende journalister, företrädare för urfolks- och bonderörelser, hbtq-aktivister, fackligt aktiva och oppositionella. Honduras är ett av de farligaste länderna i Latinamerika för människorättsförsvarare. Straffriheten för dessa brott är närmast total. Detta har kritiserats och fördömts av bland andra FN, Amnesty International och Human Rights Watch.
Sverige har en lång historia av engagemang i Honduras och övriga Latinamerika. Vi har som land en viktig roll att spela i regionens utveckling.
Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Avser ministern att ta några initiativ för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska värna den demokratiska utvecklingen i Honduras?