Fråga 2017/18:380 Kvinnligt företagande

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Häromdagen kom den rödgröna regeringen, efter Finansinspektionens förslag, med en propå om ett förstärkt amorteringskrav som innebär att den som tecknar ett nytt bolån från den 1 mars 2018, och vars skuld är 4,5 gånger så hög som bruttoinkomsten, tvingas amortera minst 1 procent av skulden utöver det befintliga amorteringskravet.

Regeringens beslut kommer att få dramatiska konsekvenser och negativa inlåsningseffekter på svensk bostadsmarknad. Bostadsmarknaden riskerar att cementeras och bli mindre rörlig, och färre unga och barnfamiljer kommer ha möjlighet att flytta.

Amorteringsbeslutet slår även mot företagare, och inte minst mot kvinnor, som i starten av sin affärsrörelse ofta är beroende av att kunna ta lån på sina hus för att möjliggöra en finansiering av rörelsen. Nu stänger regeringen den möjligheten. I dag drivs vart fjärde företag i vårt land av en kvinna. Dessutom är var tredje nyföretagare kvinna – mellan 2007 och 2014 ökade andelen kvinnliga företagare med över tio procent.

Kvinnors företagande stärker Sverige. Om kvinnors företagande fortsätter att öka och blir lika vanligt som mäns företagande skulle detta innebära 75 000 nya företag och över 270 000 nya arbetstillfällen i Sverige. Det är både rimligt och önskvärt att andelen kvinnor som driver företag ökar. Det är en grund för fler jobb, ökad tillväxt och i förlängningen en god livsinkomst.

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Kommer ministern, mot bakgrund av det nya amorteringskravet, att vidta några kompensatoriska åtgärder för att underlätta kvinnligt företagande?