Fråga 2017/18:372 En svensk-norsk polisstation i Morokulien

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det nordiska polisiära samarbetet har fördjupats genom att riksdagen nyligen biföll propositionen Nya möjligheter till operativt polissamarbete med andra stater. Den nya lagen som trädde i kraft den 2 juli i år skapar förutsättningar för att nordisk polis – under svensk polis ledning – ska kunna bedriva tjänsteutövning i Sverige. Detta beslut är speciellt viktigt för den brottsbekämpande verksamheten i län som har en gemensam gräns med Norge och Finland.

En aspekt som inte berördes i propositionen är förutsättningarna för samgruppering på gränsen i form av exempelvis gemensamma polisstationer. Gemensamma polisstationer kan underlätta det operativa samarbetet, främja informationsutbyte och förenkla möjligheterna för bland annat sampatrullering.

Eda kommun i västra Värmland och Eidskogs kommun i Hedmarks fylke har nyligen i ett brev gemensamt erbjudit svensk och norsk polis lokaler för att etablera en gemensam polisstation vid riksgränsen i Morokulien. En sådan samgruppering kan främja, effektivisera och underlätta det dagliga polisiära arbetet.

Jag förväntar mig inte att justitie- och inrikesministern har synpunkter på var enskilda polisstationer ska etableras, men med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att samgruppering av polisstationer med norsk eller finsk polis i gränsområdena ska bli möjlig inom en snar framtid?