Fråga 2017/18:370 Medicinsk åldersbedömning av ensamkommande

av Dennis Dioukarev (SD)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverigedemokraterna har påpekat tveksamheten kring unga asylanters ålder och uppsåt under en längre tid, men det var inte förrän i maj 2017 som detta faktum fick ett officiellt erkännande. Följande konstaterades då i en tidningsartikel: ”En överväldigande del av de 581 unga asylsökande som genomgått medicinska åldersbedömningar är över 18 år. Nya resultat från Rättsmedicinalverket indikerar att de inte talar sanning om sin ålder.”

Även om Sverige var sent ute med att erkänna detta nu obestridliga faktum har det i andra europeiska länder varit klarlagt under en längre tid. I Danmark uppdagades nyligen ett asylbedrägeri av enorma mått, där 634 av 700 asylsökande ljugit om nationalitet och identitet, vilket fick till konsekvens att samtliga inblandade fick avslag på asylansökan och utvisades.

I Sverige gav regeringen emellertid i måndags (den 27 november 2017) beskedet att de som kommit hit under 2015 och som sökt uppehållstillstånd ska få stanna. Det här berör de allra flesta av de så kallade ensamkommande som nu antas ha blivit myndiga under asylprövningen.

Med anledning av den internationella empirin och resultaten från Rättsmedicinalverket å ena sidan och regeringens aviserade flyktingamnesti å andra sidan vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att de som fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder ska utvisas ?