Fråga 2017/18:362 De långa handläggningstiderna för anhöriginvandring

av Helena Lindahl (C)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Jag har varit i kontakt med en förtvivlad man i min valkrets. Han har en fru och en halvårsgammal dotter som vill flytta till Skellefteå för att kunna leva med sin man respektive far. Alla papper är i sin ordning, alla försörjningskrav är upp­fyllda och kvinnan har haft sin intervju hos svenska ambassaden. Ansökan om anhöriginvandring lämnades in för över 18 månader sedan. Men fortfarande har ingen handläggare ens tagit sig an ärendet, utan Migrationsverkets besked är att handläggningen kommer att ta ytterligare 15–24 månader.

Det ligger varken på mitt bord som riksdagsledamot eller på Heléne Fritzons bord som statsråd att hantera enskilda fall. Men det tjänar som illustration av ett större problem. Den här familjen är långt ifrån ensam om sin situation, utan väldigt många människor får vänta otroligt länge innan de får se sin partner eller sina barn igen. Migrationsverket skrev i april i år att det rör sig om 70 000 personer, men att det väntas minska till 50 000 till årsskiftet.

Migrationsverket konstaterar också att prioriteten läggs på både gamla och nya fall för att få ned de genomsnittliga handläggningstiderna. Spridningen i väntetider ökar därmed ytterligare samtidigt som det riskerar att göra att enskilda faller mellan stolarna och inte får sin ansökan prövad.

Samtidigt kan vi läsa att Migrationsverket vill minska antalet anställda som jobbar med asylprövningar från dagens 2 000 personer till 770 under andra halvan av 2018.

Det kan inte vara rimligt att ett litet barn och dess ena förälder ska vänta i ett land medan den andra föräldern är här i Sverige i flera år trots att paret är gift och trots att de har ett nyfött barn. Det är en ohållbar familjesituation, och det är inte värdigt ett land som Sverige. Det borde finnas möjlighet för kortare hand­lägg­ningstider för de här fallen.

Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon är därför:

Vad gör regeringen och statsrådet för att säkerställa att handläggningstiderna kan förkortas för uppehållstillstånd för anhöriga?