Fråga 2017/18:361 Flytt av flygledningen vid Åre Östersund Airport

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I mars i år frågade jag statsrådets företrädare om det som vi bör se som en omvänd regionalpolitik – planerna att flytta flygledningen på Åre Östersund Airport till Arlanda, där den ska fjärrstyras. I slutet av förra veckan förverkligades dessa planer.

Ett sådant förslag är uppseendeväckande, inte minst med hänsyn Glesbygdsutredningens och regeringens budskap att statlig verksamhet ska flyttas ut från Stockholmsområdet. Dessutom riskerar man enligt kritiker att tappa en rad viktiga förmågor som bäst löses av att vara fysiskt på plats.

Åre Östersund Airport är likt andra flygplatser i Norrland med sin närhet till fjällen i hög grad utsatt för snabba väderförändringar, inte minst av vädersystem som kommer in från Nordatlanten. Det är mer eller mindre rimligt att beakta att snabba väderförändringar bättre upplevs på plats än via fjärrstyrda kameror.

Det är självklart viktigt att bejaka den tekniska utvecklingen, men med en viss sundhet och god tid för att reda ut eventuella farhågor. Den analoga övervakningen är ett viktigt komplement och nödvändig för att parera störningar och avbrott, utan att säkerheten riskeras.

Men en flytt av flygledningen innebär dessutom en flytt av jobb från Östersund och andra Norrlandsflygplatser. Att aktivt flytta jobb från landsbygden borde inte vara i linje med regeringens politik, att hela Sverige ska leva.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Hur motiverar statsrådet en flytt av flygledartjänster från Östersunds flygplats till Arlanda och att det inte längre ska finnas en fysisk flygledarfunktion på plats i Östersund?