Fråga 2017/18:358 Övergrepp i samband med färdtjänst

av Bengt Eliasson (L)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I dagarna har det avslöjats att ett flertal färdtjänstförare som tidigare begått vålds- och sexualbrott mot resenärer har fått fortsätta i tjänst. Radioprogrammet Kaliber avslöjade att 40 förare i Göteborgs kommun hade blivit anmälda för brott utan att förarlicensen hade dragits in.

Situationen aktualiserades när ett av offren, en ung kvinna, nyligen blev upphämtad av samma färdtjänstförare som tidigare förgripit sig på henne. I det specifika fallet hade föraren i fråga bytt arbetsgivare. Ett annat offer, en 17-årig flicka, blev i samband med skolskjutsen sexuellt ofredad och anmälde händelsen i somras. Då fanns redan en anmälan mot mannen som trots detta har fått fortsätta att köra ända till november månad. Historierna är många.

Bilden som växer fram är oerhört alarmerande. De utpekade färdtjänstförarna är människor med ett ansvarsfyllt samhällsuppdrag som utnyttjar sin position. De som utsätts är äldre och personer med funktionsnedsättning, som är beroende av färdtjänst för att röra sig i samhället.

I dagsläget är det Polismyndigheten som ska rapportera till Transportstyrelsen vissa specifika brott som förare gjort sig skyldiga till. Bland dessa brott ingår inte sexuellt ofredande, inte ens om det är en resenär som blivit utsatt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka tryggheten för färdtjänstens resenärer?