Fråga 2017/18:356 Placeringen av EMA

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Nyligen förlorade Sverige omröstningen i EU om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Sverige åkte ut i första omgången, och enligt uppgift röstade sedan inte Sverige på Köpenhamn som gått vidare till en andra omgång. Omröstningen var sluten, vilket innebär att det i efterhand inte går att ta reda på hur Sveriges röst föll, såvida inte regeringen själv väljer att meddela detta. Den möjligheten har regeringen tyvärr valt att inte utnyttja, vilket i sin tur väcker en rad frågor.

Regeringen svarar inte svarat rakt ut på frågan om vilket land som fick Sveriges röst, men har vid ett flertal tillfällen – senast vid en frågestund i riksdagen – sagt att detta saknar betydelse eftersom Köpenhamn, oavsett hur Sverige hade röstat, inte skulle ha vunnit. Det är en mycket märklig inställning, och samarbetet mellan de nordiska länderna har knappast förbättrats genom regeringens agerade.

Det bästa alternativet hade ur svensk synvinkel givetvis varit en placering i Stockholm. När detta inte lyckades borde Köpenhamn naturligtvis ha varit det näst bästa alternativet för Sverige som helhet, och för Skåne och Öresundsregionen i synnerhet. Öresundsregionen är en mycket viktig region för hela Sverige, inte bara för Skåne. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Vilka åtgärder vidtog statsrådet för att EMA skulle placeras i Köpenhamn efter att det stod klart att myndigheten inte skulle placeras i Sverige?