Fråga 2017/18:355 Brott som begås av djurrättsaktivister

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ett stort problem för många som föder upp djur är brott som begås av djurrättsaktivister. Dessa aktivister har, på ideologisk grund, bestämt sig för att djuruppfödare agerar fel, trots att de svenska djuruppfödarna lyder under en av de hårdaste djurskyddslagarna i världen.

Djurrättsaktivister begår ibland brott mot såväl egendom som person. Förutom att detta leder till stora kostnader för många som verkar inom olika delar av animalieproduktionen och pälsproduktionen gör oron för aktivisternas brott att allt fler blir tveksamma till att fortsätta med sin verksamhet. Även forskare som genomför djurförsök utsätts för brott av djurrättsaktivister, trots att dessa djurförsök genomförs först efter en noggrann kontroll från samhället via de djurförsöksetiska nämnder som godkänner försöken.

Utöver att de orsakar ekonomiska skador för djuruppfödarna riskerar dessa angrepp även att försena angelägen forskning om olika allvarliga sjukdomar. Justitieutskottet riktade 2014 (2014/15:JuU1) ett tillkännagivande till regeringen om att rättsväsendet måste prioritera arbetet mot denna brottslighet i betydligt högre grad än vad som gjordes då samt överväga vilka möjligheter som finns att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för hot, skadegörelse och annan typ av brottslighet av djurrättsaktivister.

I tidningen Land Lantbruk den 24 november i år rapporterades om en minkuppfödare i Halland som blivit utsatt på olika sätt. Ett specifikt problem som anges i artikeln är att polisen påstår att den inte kan ingripa mot demonstrationer som genomförs på icke-planlagt område. Det förefaller vara en något märklig begränsning – det borde vara hotbilden och verksamheten som avgör vad som kan göras – men om det stämmer borde det föranleda en förändring av regelverken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

När och på vilket sätt är regeringen och ministern beredda att agera för att hantera de problem kopplade till djurrättsaktivism som beskrivs ovan?