Fråga 2017/18:352 Matchningsproblematiken på Arbetsförmedlingen

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

De senaste åren har Arbetsförmedlingens ledning åkt land och rike runt för att berätta att den försämrade matchningen på arbetsmarknaden beror på arbetslöshetens sammansättning. Ökningen av så kallade utsatta grupper har varit myndighetens förklaring till det ökande rekryteringsgapet. Nu slår Riksrevisionen (RiR) undan benen på den analysen.

RiR redovisar i en granskningsrapport (den 21 november) att Arbetsförmedlingens matchningsanalyser inte är ändamålsenliga – myndigheten har utgått från makroanalyser i stället för mikroanalyser. RiR menar därutöver att den undermåliga analysen riskerar att leda till att fel insatser träffar fel individer.

Samtidigt pekar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) på att Arbetsförmedlingen har betydande problem med kontrollfunktionen. IAF menar att förmedlingen i 70 procent av fallen misslyckas med att ge förslag på ”lämpligt arbete”. Risken för felaktiga utbetalningar är dessutom hög, enligt IAF. Rapporten pekar på ”allvarliga problem” på flera centrala områden.

 Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är:


Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att komma till rätta med matchningsproblematiken på Arbetsförmedlingen?