Fråga 2017/18:350 Handelsministerns resa till Israel och Palestina

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Enligt regeringens pressmeddelanden reste handelsminister Ann Linde till Palestina den 20–21 november och till Israel den 22–23 november i syfte att stärka handelsrelationerna med de båda staterna.

Israel är också ett av de länder som pekas ut i regeringens exportstrategi som extra viktigt att utveckla och öka exporten till.

I samband med handelsministerns besök i Israel meddelades att regeringen nu tillsätter en innovationsscout som ska placeras i Tel Aviv. Inga liknande satsningar verkar ha gjorts i Palestina.

Palestinas ekonomi måste få hjälp att ställas om från ett högt beroende av bistånd till handel. Palestina har i dag inte makt över sin egen ekonomiska utveckling på grund av ockupationen. Den behöver upphöra för att palestinsk tillväxt ska bli möjlig. Exempelvis har Systembolagets import av palestinsk öl försvårats på grund av leveransproblem till följd av Israels checkpoints på Västbanken. Att EU:s handel med bosättningarna är 15 gånger så stor som den totala handeln med Palestina är därför ett hinder för positiv utveckling.

Min fråga till statsrådet Ann Linde är: 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta palestiniernas handel med Sverige och för att säkerställa att israeliska produkter från ockuperade områden inte exporteras till Sverige?