Fråga 2017/18:348 Swedavias ordningsföreskrifter

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I en alltmer orolig omvärld blir säkerheten allt viktigare. Nationellt centrum för terrorhotbedömning hos Säkerhetspolisen bedömer fortfarande att hotet mot Sverige är förhöjt, vilket innebär att ett attentat kan ske. Våren 2017 drabbades Sverige av sin första terrorattack med dödlig utgång, vilket innebär att vikten av att vi prioriterar säkerheten på de platser i landet där en attack skulle kunna göra störst skada ökar. Flygplatser är exempel på sådana platser, och kräver därför extra skydd.

Rapporterna som nu kommit om att Arlandas förmåga att skydda resenärer minskat är därför djupt besvärande. Bland annat saknar Swedavia möjlighet att avvisa personer som inte har rätt att vistas på Arlanda, som stör ordningen eller äventyrar flygsäkerheten. Detta är naturligtvis oacceptabelt på alla nivåer. Flygplatser bör givetvis ha befogenheter att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa resenärers säkerhet. Swedavia äger och driver nio svenska flygplatser utöver Arlanda, och utan tillämpliga ordningsföreskrifter befinner sig samtliga dessa i riskzonen.

Ansvaret för att ändra i ordningsföreskrifterna ligger på regeringen, och det är hög tid att man agerar i frågan. Tyvärr är det symptomatiskt för denna regering att man åsidosätter säkerheten och försummar flygbranschen. Turerna kring svenskt flyg har den senaste tiden varit många. Flygskatt, fjärrstyrning och tveksamheter kring US Preclearance har skakat om branschen och försvårat verksamheten till följd av otydliga förutsättningar.

Osäkerheten inom flygbranschen måste få ett slut, och den första åtgärden måste vara att uppdatera ordningsföreskrifterna och säkerställa fullgod säkerhet för svenskt flygs resenärer. Enligt Swedavias jurist Jenny Kenneberg riskerar vi annars att ”situationer kan uppstå som i förlängningen kan leda till att människor, anläggningar, luftfartyg och flygplatser kan komma till skada”.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att ändra i Swedavias ordningsföreskrifter i syfte att ge bolaget större befogenheter att säkerställa fullgod säkerhet för svenska resenärer på de flygplatser som bolaget äger och driver?