Fråga 2017/18:347 Umeås medfinansiering av Kvarkenprojektet

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

På senare tid har arbetet för att säkra en långsiktigt hållbar transportlösning över Kvarkensundet mellan Umeå och Vasa i Finland pågått på gränsöverskridande regional nivå.

Färjetrafiken över Kvarken mellan Umeå och Vasa innebär besparingar av såväl restid som utsläpp. I stället för att åka 80 mil runt hela Bottenviken för att ta sig till Vasa kan invånarna i Umeå ta färjan ca 10 mil över Kvarken. Färjetrafiken skapar en naturlig kontakt mellan Sverige och Finland, vilket möjliggör ekonomisk och kulturell integration mellan våra länder.

På båda sidor om Sundet har beslut fattats om medfinansiering av den infrastruktur som krävs vid upprättandet av färjetrafik. I Finland har regeringen uttalat sitt stöd för projektet och meddelat att den kommer att tillskjuta motsvarande närmare 250 miljoner kronor till projektet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

När avser regeringen att ta ställning till, och besluta om, den ansökan om medfinansiering av den infrastruktur som krävs för en fungerande färjetrafik, som Umeå kommun ansökt om den 19 maj 2017?