Fråga 2017/18:339 Hela Sverige och exemplet länsväg 801

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Trafikverket har föreslagit att länsväg 801 i Söderköpings kommun ska föras över i enskild regi. Skälet som har angetts vid samrådsförfarande är att myndigheten måste spara pengar och att vägsträckan är lågt trafikerad. Då det sistnämnda ifrågasattes visade det sig dock att det inte stämmer. Tvärtom visar Trafikverkets egna mätningar att länsvägen är klassad som högtrafikerad. Detta är mer än märkligt. Det är också märkligt att en statlig myndighet anger att väghållningen ska lämnas över i enskild regi för att myndigheten i sig måste spara pengar. Detta trots att kommunen anför att länsväg 801 är en viktig led för transporter mellan de västra och östra kommundelarna och att det förutom enskilda hushåll finns såväl ett fabriksområde som 59 stycken företag som alla är beroende av den fem kilometer långa vägsträckan.

Ovanstående är ett exempel på hur statliga verk agerar i ett land där åtskilliga regeringar har framhållit vikten av att ”hela Sverige ska leva”. På regeringens hemsida, och landsbygdsminister Buchts utgiftsområde, går till exempel att läsa: ”I BP18 gör regeringen en hela Sverige-satsning som innehåller åtgärder för sammanlagt 1,245 miljarder kronor för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Satsningar görs på flera områden av betydelse för Sveriges landsbygder; service och goda levnadsvillkor, gröna jobb, företagande och utbildning och infrastruktur.” 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta, inom sitt ansvarsområde, för att standarden på statlig infrastruktur ”av betydelse för Sveriges landsbygder” ska bevaras och utvecklas, och hur avser statsrådet att följa upp föreslagna åtgärder?