Fråga 2017/18:338 Trafikverkets handläggningstider

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverkets långa handläggningstider för att förlägga ledning i väg- och banområde har länge varit en stor utmaning för bredbandsbyggande aktörer. En viktig åtgärd för att fler ska få tillgång till bredband är att handläggningstider ses över och kortas.

Sedan hösten 2016 är frågan akut för bolagen som försöker bygga bredband till sina kunder men hindras att göra det, i väntan på tillstånd från Trafikverket. Antalet ärenden ökar och är nu enligt Trafikverket närmare 2 500 stycken. Dagens tillståndsprocesser upplevs som komplicerade och tidskrävande, vilket kan påverka investeringsvilja och utbyggnadstakt i negativ riktning, och Trafikverkets hantering utgör i dag en flaskhals i bredbandsutbyggnaden.

Trots att åtgärder vidtagits, som snabbspår för kompletta ansökningar och ett utpekat uppdrag i regleringsbrev att Trafikverket ska korta handläggningstiden för ledningsrättsärenden, är situationen alltjämt akut. I augusti 2017 konstaterade branschen att Trafikverkets handläggningstider dessvärre inte har förkortats alls under sommaren.

Enligt It- & telekomföretagen riskerar minst 15 000 hushåll att inte få sina utlovade leveranser under 2017 om inte Trafikverket håller en handläggningstid på maximalt fyra månader, vilket de ska enligt lag, resten av året. I dagsläget är handläggningstiden uppåt fem månader i vissa fall.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är med anledning av detta:

 

Vilka ytterligare åtgärder kommer statsrådet att vidta för att åtgärda de långa handläggningstiderna för tillstånd att förlägga ledning i väg- och banområde?