Fråga 2017/18:335 Riksrevisionens rapport om migrationspolitiska beslut

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Riksrevisionen har nyligen presenterat sin granskningsrapport Konsekvensanalyser inför migrationspolitiska beslut. I rapporten har Riksrevisionen granskat de konsekvensanalyser som regeringen låtit kommittéväsendet och Regeringskansliet ta fram inför 26 migrationspolitiska propositioner mellan åren 2004 och 2015. Granskningen visar på brister i underlagen som sedan återspeglas i propositionerna. Enligt Riksrevisionens granskning uppfylls kraven endast undantagsvis på heltäckande långsiktiga ekonomiska analyser. Det fåtal bedömningar som gjorts är huvudsakligen så svagt underbyggda eller kortfattat redovisade att deras tillförlitlighet inte går att bedöma.

Bristerna som påpekas av Riksrevisionen är allvarliga. Noggranna konsekvensanalyser måste föregå migrationspolitiska ställningstaganden precis som ställningstaganden som rör exempelvis sjukvård och utbildning. Det är även i sammanhanget värt att nämna betydelsen av beslut som man inte har fattat. Ett beslut att inte genomföra eller gå vidare med en åtgärd eller ett initiativ är också ett beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder eller initiativ planerar statsrådet för att säkerställa att ställningstaganden rörande migration, oavsett om de resulterar i åtgärder eller inte resulterar i åtgärder, baseras på noggranna konsekvensanalyser?