Fråga 2017/18:331 Konsekvenser av privatleasing

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Privatleasing där du hyr en bil en längre tid är ett mycket populärt sätt att finansiera sitt bilägande i dag. Det rullar enligt Motorbranschens Riksförbund över 100 000 privatleasade bilar i Sverige.

Som konsument får man ett upplevt fast pris på en bil under en viss tid, där service, däck och annat ingår. När avtalet är slut lämnar du tillbaka bilen.

Varken konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen eller konsumentkreditlagen gäller dock vid leasing, utan det är det skrivna avtalet som gäller. Många konsumenter har under senare tid vänt sig till Konsumentverket, då villkoren har upplevts som oklara. Under tre år kan exempelvis en familjesituation förändras, och kan man då inte lämna avtalet kan det få omfattande privatekonomiska konsekvenser.

Med anledning av att det är många privatpersoner som använder privatleasing – 28 procent av alla bilförsäljningar i september 2017 – är frågan om det nu är dags för politiken att föra in privatleasing i någon av de befintliga lagarna. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund: 

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder eller göra några insatser för att följa upp hur konsumenterna påverkas när allt fler väljer att privatleasa sin bil?