Fråga 2017/18:328 Allvarlig kritik mot Kronofogden

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Kronofogden. Bakgrunden är att myndigheten tagit emot en stor mängd klagomål om senfärdig handläggning, men än värre är att personer som har gjort rätt för sig och betalat sina skulder har trots detta drabbats av utmätning. Utmätning kan innebära ett nekande beslut vid en förfrågan om lån, vilket i sin tur kan påverka människors ekonomiska liv i stor utsträckning.

Det är allvarliga situationer som lyfts fram under främst första halvåret 2017. Anmälningarna visar att Kronofogden har dröjt alldeles för länge med att registrera inbetalningar, vilket har lett till obefogade betalningsanmärkningar, löneutmätning och kontakter med arbetsgivare om lön och förmåner. Det förekommer även att inbetalningar har registrerats på fel person och att pengarna därmed slussats vidare till fel borgenärer.

Kritiken är allvarlig och drabbar enskilda på ett helt oacceptabelt sätt. Justitieombudsmannen konstaterar att Kronofogden misslyckats med att uppfylla kraven i sin instruktion. Myndigheten erkänner brister och hänvisar till dålig styrning, bristande rutiner och kompetensbrist. Kronofogden är en av statens myndigheter direkt underställd regeringens styrning, ledning och kvalitetsarbete. Därför landar kritiken också i regeringens eget knä och direkt på Finansdepartementet.

Ytterligare ett halvår med enskilda som drabbas på det sätt som framkommit i Justitieombudsmannens kritik är alltför länge. Omedelbara åtgärder borde kunna rätta till och säkerställa de helt väsentliga funktionerna om att enskilda ska kunna göra rätt för sig och tillgodogöra sig sin reglering av skuld. Det här är en viktig fråga för tilliten till en av våra viktiga samhällsfunktioner. Är regeringen handfallen eller vad har gjorts och kommer att göras för att återupprätta rättssäkerhet, kvalitet och långsiktighet för den viktiga expertmyndigheten?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att stärka rättssäkerheten och förbättra kvaliteten i Kronofogdemyndighetens myndighetsutövning?