av Sten Bergheden (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Hösten 2013 beslutade riksdagen om en ny, hållbar rovdjurspolitik, som innebar att Rovdjursförvaltningen ska ta hänsyn till både gynnsam bevarandestatus och socioekonomiska aspekter. Antalet vargar som ska finnas i landet för en livskraftig population uppgår till 170–270 individer. Beslut om skydds- och licensjakt efter varg kunde även delegeras från Naturvårdsverket till länsstyrelserna (viltförvaltningsdelegationerna). Denna politik gäller fortfarande.
Enligt Jägareförbundet DNA-identifierades 401 olika vargar i Sverige och Norge under det senaste reproduktionsåret för varg, 1 maj 2016–30 april 2017. De senaste veckorna har det kommit alarmerade rapporter om att ett flertal hundar har blivit dödade av vargar. Privatpersoner såväl som näringsidkare på landsbygden drabbas årligen av stora ekonomiska förluster på grund av vargangrepp. Enligt en avhandling vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet, gällande attityder till vargen från 2017, har vargmotståndet ökat på landsbygden, där många upplever att den ökade vargpopulationen påverkar deras liv och deras möjligheter till såväl djurhållning som innehav av tamboskap samt möjligheterna till jakt på andra arter. Med anledning av det låga antal licenser som delats ut vid årets vargjakt finns det risk att denna stad-och-land-konflikt trappas upp.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Vilka åtgärder vidtar statsrådet inom sitt ansvarsområde för att minska vargens påverkan för de som lever och verkar på landsbygden?