av Boriana Åberg (M)
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Enligt 8 kap. 9 c § utlänningsförordningen (2006:97) ska ”utlänningen tillfrågas om han eller hon föredrar en manlig eller kvinnlig utredare respektive tolk” inför den muntliga handläggningen. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 2017.
Bestämmelsen kan uppfattas som en eftergift för eventuella patriarkala strukturer som råder i hemlandet. I Sverige råder en bred samsyn gällande rådande jämställdhetsnorm. Att ge bilden av att vi är villiga att frångå våra grundvärderingar genom att ge möjligheten att välja kön på handläggaren eller tolken vid en av de första kontakterna med Myndighetssverige kan därför vara problematiskt. Samtidigt finns det en skyldighet hos Migrationsverket att identifiera asylsökandes behov av särskilda förfarandegarantier enligt gällande EU-rätt. Det finns dock inga krav på myndigheter att uttryckligen ställa frågan om handläggares och tolks könstillhörighet. Även om delar av Migrationsverket tidigare har använt sig av detta tillvägagångssätt är det än annan sak att från regeringens sida göra förfarandet obligatoriskt.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:
Hur ämnar statsrådet arbeta för att möjligheten inte används för att män ska välja bort kvinnor som handläggare och tolkar?