Fråga 2017/18:311 Cannabisbaserat preparat för att lindra smärta

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Läkare har i flera länder visat sig positivt inställda till ett medicinskt användande av cannabis- och hampapreparat. De ser nämligen det faktum att beroendefrekvensen är lägre bland cannabisanvändare än bland patienter med andra läkemedel och gör en sådan skillnad att preparatet är mindre riskabelt för patientens hälsa. Som ett av de säkraste terapeutiska ämnen som människan känner till är det därför inte konstigt att växten använts i århundranden mot olika sjukdomstillstånd. Detta sker också i dag i en lång rad olika länder, och även i Sverige finns det ett fåtal patienter som fått cannabispreparat utskrivet.

På grund av att det varit så svårt för patienter med olika sjukdomar, patienter som lider av varierande typer av smärta, finns det ett antal personer som valt att ta lagen i egna händer. Detta har skett som följd av att effekten av de läkemedel de fått utskrivna inte fungerar lika bra och i vissa fall har fruktansvärda biverkningar.

Som exempel kan nämnas en person som vid 15 års ålder bröt nacken i en mc-olycka och sedan blev förlamad i nacken och nedåt. Hans smärtor var extremt plågsamma och lindrades inte av de läkemedel som han fick utskrivna, vilket ledde till att han av medicinska skäl började odla och bruka cannabis.

År 2015 togs hans fall upp av Västerås tingsrätt, som friade mannen då man ansåg att han befunnit sig i en nödsituation. Historien slutade dock inte där eftersom domen överklagades, och för inte så länge sedan beslutade Svea hovrätt i stället att den svårt förlamade mannen skulle dömas till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott. Detta fastställdes sedan i Högsta domstolen.

Det råder inget tvivel om att mannen i nämnda exempel, i likhet med så många andra, enbart använt cannabis för att lindra sin svåra smärta. Samtidigt som det finns en lång rad positiva exempel på patienter som fördelaktigt använt sig av cannabispreparat i andra länder tycks det svenska rättsväsendet vilja straffa svårt sjuka i stället för att hjälpa dem.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder så att fler sjuka i behov av cannabispreparat får tillgång till det, och anser ministern att det är rimligt med ett förfarande där sjuka människor som på ett fördelaktigt sätt använder sig av väl beprövade preparat som detta straffas?