Fråga 2017/18:308 Ökad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck i relevanta utbildningar

av Fredrik Malm (L)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

För att man ska kunna bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck behöver kunskapen om förtryckets bakgrund och mekanismer öka i hela samhället men också bland människor som jobbar inom socialtjänsten, i skolan, i rättsväsendet och i sjukvården. Här krävs stora utbildningsinsatser.

På lång sikt nämns ofta också krav på att det i utbildningen av yrkesgrupper som socionomer, sjukvårdspersonal och jurister ska finnas element om hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsminister Åsa Regnér framträdde i SVT:s Agenda den 12 november och hävdade att regeringen sett till att en rad yrkesgrupper som socionomer och läkare i sin utbildning framöver ska få kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Men detta är en sanning med modifikation. Regeringen har ändrat examensförordningen för en del yrkesgrupper men endast när det gäller mäns våld mot kvinnor. Frågan om hedersrelaterat våld och förtryck nämns inte.

Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är därför:

 

Vidhåller statsrådet att regeringen har vidtagit åtgärder för att relevanta yrkesgrupper i sin utbildning framöver ska få utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck?