Fråga 2017/18:302 Arbetet för en lokalisering av Europeiska läkemedelsmyndigheten till Skandinavien

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Den 20 november fattades beslut om var Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ska lokaliseras när den, till följd av brexit, ska flytta från London.

Beslutet var ett bakslag för de skandinaviska länderna. Varken Stockholm eller Köpenhamn fick myndigheten, som i stället placeras i Amsterdam. Beslutet kan ses som en illustration av hur svaga vi blir i Norden när vi inte samarbetar.

Den svenska regeringen valde strategin att slåss enbart för en lokalisering till Stockholm. Detta trots att en lokalisering till Köpenhamn skulle gagna hela Öresundsregionen och därmed också Skåne och trots att det redan i ett tidigt skede stod klart att Köpenhamn hade ett starkare case.

Men inte nog med det. Enligt nyhetsrapporteringen valde den svenska regeringen att, efter att Stockholmsalternativet hade fallit, inte stödja Köpenhamn utan i stället rösta för Milano. Om rapporteringen är korrekt är det en obegriplig och direkt fientlig handling från den svenska regeringen, inte bara mot vårt grannland Danmark utan också mot Sydsverige.

Regeringen måste nu redogöra för vilken strategi den valt för arbetet med EMA och förklara varför den inte valde att samarbeta med danskarna för att skapa ett starkare skandinaviskt erbjudande. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Stämmer det att Sverige inte röstade för Köpenhamnsalternativet efter att Stockholm hade fallit, och hur motiverar statsrådet det svenska agerandet i samband med lokaliseringen av EMA?