av Rickard Nordin (C)
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Just nu pågår ett arbete på Transportstyrelsen för att besluta om vilka regler som ska gälla vid bilprovning. Transportstyrelsen har i en föreskrift (TSFS 2017:54) ändrat bedömningen av omborddiagnossystemen. Denna ska börja tillämpas den 20 maj 2018 om ingen korrigering görs.
Vid besiktning sker en OBD-kontroll, det vill säga en kontroll av bilens eget diagnossystem, som indikerar fel med hjälp av felkoder. Enligt nuvarande föreskrifter underkänns fordonet om någon eller några av dessa standardiserade felkoder utläses från bilen. Bilen måste då åtgärdas eller repareras, oavsett om felkoden har varit registrerad länge eller bara under en kort tid. En felkod som registrerats i bilens omborddiagnossystem kommer normalt att vara registrerad till dess felet åtgärdats och felkoden släckts, vilket sker med hjälp av ett diagnosinstrument på en verkstad.
I den nya föreskriften lättas de här reglerna, vilket får till följd att 75 procent av de fordon som i dag får brister noterade kommer att godkännas. Uppföljningar har visat att det kan bli nästan 100 000 fordon/år som kommer att godkännas jämfört med nuvarande regelverk.
Föreslagna ändringar av miljökontroller kommer att leda till ökade emissioner. Det är helt fel håll att gå, inte minst med tanke på dieselskandaler och miljöproblem med luftkvaliteten i städerna. Många remissinstanser har också kritiserat förändringen, alltifrån Naturvårdsverket och föreningen Gröna Bilister till bilprovningarna själva.
I förlängningen riskerar Sveriges position som föregångare inom trafiksäkerhet och klimatansvar att hotas. Det är helt oacceptabelt för Centerpartiet.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:
Kommer statsrådet och regeringen att agera för att behålla och skärpa de nuvarande föreskrifterna i stället för att lätta på utsläppskraven som Transportstyrelsen föreslår?